,,Sagetatoare,,…asa esti?

Sagetatoarea nu va spune întotodeauna ceea ce vrei sã auzi. De cele mai multe ori remarcile ei spuse pe sleau si întrebãrile stînjenitoare îti vor încreti pãrul. Dar din cînd în cînd, va spune cîte ceva atît de deosebit si splendid încît îti va veni sã cînti de fericire. Sã dãm un exemplu. Scena: o cafenea. Tocmai ti-ai adunat curajul ca sã-i spui cã o iubesti, dar înainte sã apuci sã deschizi gura, ea te priveste cu ochii ei senini, larg deschisi . Te întreabã plinã de curiozitate „Cum te simti cînd esti atît de scund? Nu ai complexe, nevroze, ceva?”. In timp ce tu înghiti în sec, încercînd plin de bãrbãtie sã-ti revii, ea va adãuga: „N-ar trebui sã-ti faci probleme din cauza asta. Multi bãrbati importanti au fost scunzi. Ca Napoleon, sau Hitler”. Asta e ca si cum ti-ar pune sare pe ranã. 


Dar înainte sã apuci sã te ridici si sã pleci, gîndindu-te cã femeia asta meritã cu vîrf si îndesat o asemenea grosolãnie, ea va murmura visãtoare: „Nu pot sã sufãr bãrbatii ca niste prãjini. Tu esti perfect. Am observat cînd veneam împreunã încoace cã ne potrivim perfect împreunã”. Asazã-te la loc. Vei rãmîne. Pentru mult timp. E prietenoasã si onestã, tocmai ti s-a lipit de suflet cu farmecul ei unic, ciudat. Intotdeauna va vorbi deschis, pentru cã vede lumea exact asa cum este. Desi poartã ochelari cu lentile roz. Trebuie sã recunosti cã acesta e un talent deosebit. Nu oricine poate privi orice situatie cu o logicã limpede, rationalã pãstrîndu-si capacitatea fericitã de a crede cã lucrurile se vor ameliora sau dacã nu, le va accepta asa cum sînt. Femeile din Sãgetãtor sînt niste adevãrate Shirley Temple. Te va durea cînd partenera ta îti va spune cã si-ar dori sã cîstigi mai multi bani, dar apoi va adãuga: „Sigur, oamenii care au prea multi bani devin egoisti. 

Poate cã avem noroc cã sîntem sãraci”. E adevãrat, e un optimism stîngaci, dar te vei obisnui cu el.  Fata asta nu te va minti niciodatã. Uneori s-ar putea sã îti doresti sã o facã. Intreab-o cum îsi petrece serile cînd nu e cu tine si vei primi un raport detaliat si sincer despre scrisorile pe care i le scrie atrãgãtorului doctor pe care l-a cunoscut vara trecutã în vacantã si despre cîte întîlniri refuzã. S-ar putea chiar sã-ti povesteascã de insomnia ei si cum stã treazã noaptea întrebîndu-se dacã nu cumva ceea ce simte pentru tine e doar prietenie si nu iubire. O sã-ti vinã sã urli la ea: „Pentru Dumnezeu, mai minte-mã si tu, cîteodatã!  Are si un bãrbat mîndria lui! „. Nu tipa prea tare. Ai s-o jignesti si apoi, nici ea nu e tocmai lipsitã de temperament. Se stie cã femeile din aceastã zodie au uneori crize de furie explozivã. Probabil cã nativa va locui singurã. Aceste femei sînt foarte independente si ambele sexe au o ciudatã detasare fatã de legãturile de familie. Poate pentru cã nativii cãlãtoresc atît de mult încît nu stau acasã suficient timp ca sã-si cunoascã familia. 

Chiar dacã drumurile lor se rezumã la a merge la film sau la prietene, aceste femei sînt tot timpul pe picior de plecare, agitate. Nu vreau sã te sperii, dar am cunoscut o Sãgetãtoare atît de inocentã în privinta nuantelor relatiilor de familie încît si-a invitat iubitul pe care-l pãrãsise sã vinã cu ea si noul ei sot în luna de miere. Bietul de el, pãrea atît e singur!  Si-apoi, a spus cã-si plãteste partea lui. De ce te uiti asa la ea?  A gresit cu ceva? Existã un lucru pe care va trebui sã-l înveti rapid, altfel relatia voastrã nu va demara niciodatã. Cînd vrei ca ea sã facã ceva, roag-o. Nu-i ordona ce sã facã. Din cîte stie ea, tehnica omului pesterilor s-a demodat încã de la Tarzan si Jane. Ii place sã se simtã protejatã, dar nu-i place sã i se dea ordine. Nu acceptã asta nici de la mama ei. Cine esti tu sã te crezi mai presus de mama ei? Totusi, firea ei e cam sucitã. Desi detestã sã i se comande, mai ales în public, cînd te testeazã ca sã vadã cît poti fi de ferm, fii ferm. Jupiterienele nu suportã bãrbatii slabi, nehotãrîti. Dacã o ia razna si limba ei ascutitã devine prea veninoasã, sau amenintã cã va face ceva ce te scoate din sãrite, aplicã-i putin tratament gen Tarzan. Numai cît sã o potolesti. ceva de genul: „Fã, tu asta si am sã-ti sucesc gîtul ca la porumbei”. S-ar putea sã reactioneze cu o uimitoare supunere dacã va fi convinsã cã vorbesti serios. 


Ea nu are de gînd sã renunte la individualitatea ei pentru un bãrbat, oricare ar fi acela, dar îi cam place sã stie cã o consideri „muiere”. S-ar putea sã te zãpãceascã, dar asta nu-i nimic fatã de ce e în capul ei. Multe native confundã dragostea cu prietenia si invers. Dacã esti unul dintre acei bãrbati de modã veche, care preferã ca o femeie sã fie evazivã si timidã, cautã-ti altã partenerã. La aceastã femeie, ce-i în gusã-i si-n cãpusã. Stilul ei de a spune pe fatã, fãrã menajamente, ceea ce gîndeste duce în mod firesc la perceptii gresite si la multe scandaluri zgomotoase. Ca sã nu mai vorbim de sentimente rãnite. Dar astea nu îi vor frînge spiritul. Intr-o situatie de crizã, mîndria jupiterianã apare din adîncuri si o salveazã, permitîndu-i sã trateze inima ei frîntã ca si cum ar fi cea mai tare poantã a sezonului. Poate cã înãuntru sufletul ei plînge, dar va para cu atîta spirit sclipitor întrebãrile prietenilor referitoare la rupturã, încît acestia vor ajunge la concluzia cã din punctul ei de vedere legãtura respectivã a fost doar un simplu flirt. Nici unul nu va ghici cã ea udã perna cu lacrimi în fiecare searã, întrebîndu-se ce a spus de a distrus totul. S-ar putea sã fi fost faptul cã i-a spus sã nu urce la ea fiindcã „avea de vorbit cu un tip care are probleme”, atunci cînd iubitul ei a sunat-o din coltul strãzii la miezul noptii. De fapt, bãrbatul respectiv era cumnatul ei, dar cum sãgetãtorii omit aproape întotdeauna sã mentioneze esentialul, a uitat sã spunã asta. Si-apoi, de ce ar fi trebuit sã se justifice?  Toti Sãgetãtorii se umplu de furie indignatã atunci cînd le e pusã la îndoialã integritatea. Sau o fi fost chestia aia cînd el a vrut sã o ia sora si pe sora lui mai micã la film cu ei, iar Sãgetãtoarea a trîntit: „Dumnezeule, sper cã n-o sã stea tot timpul pe capul nostru si cînd o sã fim cãsãtoriti!”. Poate cã ei îi plãcea tînãra, dar teama jupiterianã de a fi sufocat de rude a provocat izbucnirea nesãbuitã. Acum îi e dor de surioarã la fel de mult ca de iubitul ei, dar e prea tîrziu ca sã explice ce a vrut sã spunã. Oricum, n-ar întelege nimeni. 

Cu toatã inteligenta ei logicã, Sãgetãtoarea nu e niciodatã pregãtitã pentru astfel de impasuri si astfel ajunge deseori într-un desert al iubirii, fãrã sã stie unde va apãrea urmãtoarea idilã si de ce. Iar atunci cînd apare, nativa se teme sã nu fie rãnitã si va afisa o detasare exageratã, incapabilã sã ia pe cineva în serios, cu atît mai putin pe sine însãsi. Va flirta fãrã jenã, dar nu va avea de gînd sã transforme flirtul într-o legãturã stabilã sau eternã. Astfel va dobîndi reputatia de femeie rece si lipsitã de inimã. Un semn de foc nu e niciodatã asa, dar cîti bãrbati stiu asta? Dacã o asemenea stare de lucruri o face sã rãmînã singurã toatã viata, aceastã femeie sigur nu va deveni o fatã bãtrînã seacã si acritã, plinã de resentimente. Tot i se va pãrea cã viata e amuzantã si se va distra de minune. Va înlocui bãrbatul cu o groazã de pasiuni si hobby-uri si se va bucura din plin de fiecare dintre ele. Sigur, pe tine nu te intereseazã acest specimen, cãci vrei sã te însori cu o Sãgetãtoare. Ca si bãrbatul zodiei, nativa e cam speriatã de cãsãtorie. Va trebui sã folosesti momealã foarte strãlucitoare si coloratã ca s-o convingi sã-ti accepte cererea în cãsãtorie. E în largul ei si neconventionalã în relatiile cu bãrbatii. Fiindcã se considerã egala ta, s-ar putea sã-ti copieze comportamentul si sã-ti împrumute puloverele. Dacã îi mai plac si sporturile sau campingul, s-ar putea sã-ti fie greu sã o deosebesti de „bãieti”. Dar vei reusi. în primul rînd, puloverul tãu stã altfel pe ea. 

Nu vreau sã spun cã jupiterienele sînt deranjant de masculine. Ele pot fi cele mai moi si feminine fete din cîte ai îmbrãtisat vreodatã. Doar cã se întelege atît de bine cu atît de multi bãrbati, încît te obisnuiesti sã o vezi printre ei peste tot, mai putin la saunã. Deoarece e atît de onestã, s-ar putea sã nu dea doi bani pe reputatia ei si sã dispretuiascã profund ipocrizia cerutã în relatiile sociale. Dacã o întrebi, probabil cã-ti va spune cã faptul cã vine acasã la miezul noptii nu e o dovadã de promiscuitate, asa cum sosirea la o orã decentã nu e o dovadã de inocentã. Ea stie cã morala ei e ireprosabilã si asta e tot ce conteazã. Bineînteles cã se însealã amarnic. Ce gîndesc altii conteazã foarte mult pentru reputatia unei femei. Dar întelege-o si tu. Nu înseamnã cã e usuraticã si desfrînatã numai pentru cã rîde la cîteva glume ale unor bãrbati, de obicei fãrã sã aibã habar despre ce e vorba (subtilitatea dublului înteles e deseori dincolo de întelegerea Sãgetãtorului). Adevãrul e cã în sufletul ei e un copil încrezãtor. Perceptia ei e atît de naivã încît e foarte vulnaribilã la lupi, escroci si mincinosi (însã numai cînd e vorba de dragoste). Nu conteazã cît de inteligente îi sînt contraargumentele într-o discutie sau cît de uluitor de logicã poate fi. Toate astea n-au nimic de-a face cu inima ei. 

Mintea ei nu intrã în discutie, cãci e sclipitoare si se poate descurca în orice situatie de crizã. Dar inima ei e lipsitã de apãrare, asa cã e rãnitã destul de des. Apropo! Femeia din Sãgetãtor e cam stîngace. Uneori, cînd o vei privi mergînd pe stradã ca un cal pur-sînge te vei gîndi cã e cea mai gratioasã femeie pe care ai privit-o vreodatã. Asta pînã cînd se împiedicã de o crãpãturã în trotuar, se agatã de taraba de fructe ca sã-si recapete echilibrul si rãstoarnã douã lãzi cu portocale. Probabil cã proprietarul o sã înjure, dar în scurt timp va da din umeri, îi va spune sã o steargã si îi va mai da si doi struguri. Starea de spirit solarã a nativilor acestei zodii poate topi cele mai dure inimi. Din cînd în cînd, aceastã fatã îti va aminti de un cãtel împiedicat, care dã fericit din coadã si ti se încurcã mereu printre picioare. Dar cãtelusii sînt iubiti si hrãniti de multi oameni, nu? Cu o jupiterianã e ceva mai greu, pentru cã are un apetit de speriat. Ii place mîncarea si vinurile bune, hainele frumoase si îi place sã cãlãtoreascã la clasa întîi. Sãgetãtorii sînt risipitori, cu conditia sã nu aibã ascendent în Capricorn sau Fecioarã. Banii de dragul banilor, nu îi intereseazã si e nevoie de cîteva lectii bune ca sã-i înveti valoarea unei bancnote de 500. Nativa din viata ta poate lucra în show business, pentru cã multe dintre ele sînt atrase de lumina reflectoarelor. 


Dacã e asa, asteaptã-te sã punã cariera pe primul loc pînã se saturã de ea. Dulcele sunet al aplauzelor si emotia bisurilor vor suna pentru ea mai convingãtor decît orice declaratii romantice pe care i le poti face. Sã n-o obligi niciodatã sã aleagã între tine si posibilitatea de a încînta multimi de oameni. Dupã un timp ipocrizia si sclipiciul artificial al lumii spectacolului o va dezgusta si va da fuga acasã ca sã încerce viata domesticã alãturi de cineva real. Tu. Cineva care crede cã sinceritatea e frumoasã si minciuna e urîtã. Tot tu. Dacã va renunta la o carierã nu va însemna cã si-a scos pentru totdeauna aripile de la picioare. Acestea sînt prinse la cãlcîiele ei de la nastere. Microbul cãlãtoriilor va fi mereu în preajmã, gata sã-i dea „febra drumului”. Du-o în vacante cît de des poti. Dacã nu, las-o pe ea sã plece si ai încredere deplinã în ea. Cãci te iubeste pe tine, nu pe clovnii si muzicienii în devenire cu care îi place sã piardã vremea. Din cauza atitudinii ei detasate fatã de dragoste si a retinerii ei fatã de cãsãtorie ai putea crede cã e lipsitã de sentimente. Gresesti foarte mult. Va vãrsa rîuri de lacrimi la filme triste si va citi poezii cu ochii umeziti de emotie. Probabil cã a pãstrat fiecare bilet pe care i l-ai trimis, a presat florile pe care i le-ai cumpãrat cînd v-a prins ploaia pe stradã si biletele de la meciul de hochei unde te-a întîlnit. Cît despre talentele ei de gospodinã…fii bãrbat! Adunã-ti curajul si rãbdarea. Sãgetãtoarele se plictisesc de moarte stergînd praful si spãlînd pe jos. Va urî aceste lucruri cu înversunare. însã atunci cînd va avea o casã a ei, probabil cã-si va înghiti dezgustul. Va prefera, totusi sã-i iei o menajerã, de îndatã ce-ti permiti. Dacã nu, casa ei va sclipi oricum, în ciuda resentimentelor stãpînei. Mamei ei nu-i va veni niciodatã sã creadã cã acel copil ingalat lustruieste cu cearã mãsuta de cafea. Mîndria si logica jupiterianã sînt adevãrartele motive. 

Femeia aceasta simte nevoia sã fie înconjuratã de frumusete si curãtenie pentru a se simti în largul ei. Mai devreme sau mai tîrziu, ea va întelege cã, dacã nu spalã linoleumul, nimeni altcineva nu o va face. Gãtitul?  Pãi…nu poti fi niciodatã sigur. Poate ar fi mai bine sã mîncati în oras în week-end. Dacã reuseste sã prepare niste mese omenesti în timpul sãptãmînii, doar nu te astepti sã-i iasã la fel si sîmbãta si duminica. Dacã nu au ascendent în Taur, Rac sau Capricorn, majoritatea femeilor din Sãgetãtor nu sînt tocmai extaziate sã petreacã ore în sir în bucãtãrie. Dar poate sã încropeascã un desert delicios si rafinat cînd încearcã sã te scoatã dintr-o stare proastã. Toanele ei pot fi o adevãratã teroare, dar sînt rare si dureazã atît de putin încît abia dacã vei avea timp sã le observi. Cînd e într-adevãr jignitã, limba ei va sfichiui ca un bici sarcastic, dar va uita ce a spus aproape înainte sã termine propozitia si apoi nu va întelege de ce vrei sã discuti despre asta. Aceastã femeie nu e partenera potrivitã pentru un bãrbat melancolic, posomorît. Pesimismul si mohorala o îmbolnãvesc la propriu.Probabil cã cei mici îsi vor adora mama. O datã ce va trece peste teama ei initialã de responsabilitate, va schimba scutece si va face copilului baie cu profesionalismul unei asistente calificate. 

Sãgetãtoarea va fi prietena copiilor ei, se va juca cu ei si cei mici vor primi o dozã sãnãtoasã de optimism si remarci fãrã ocolisuri. Le va citi povesti si îi va lua prin surprindere cu picnicuri inopinate în pãdure, în cãutarea celor trei ursuleti (în adîncul sufletului, si ea e aproape convinsã cã acestia locuiesc în pãdure). Dacã nu-i vor gãsi, mama jupiterianã le va spune copiilor cã toatã povestea e o minciunã, dar numai dupã o cãutare atentã sub fiecare brad. Progeniturile ei vor fi bine îmbrãcate, dar nu pretioase, si vor învãta cîteva trucuri neconventionale de la mama lor, cum ar fi plimbatul descult pe o cîrpã cu picioarele muiate în vopsea ca sã faci draperii cu amprente. Ei, mãcar nu ai sã ai o casã plinã de conformisti. Nativa s-ar putea sã tindã sã nu impunã o disciplinã prea strictã copiilor, cu exceptia cazurilor cînd e obositã sau furioasã.Nimeni nu e o gazdã mai gratioasã decît femeia din Sãgetãtor, nici mãcar surorile ei din Leu, care sînt campioane în materie de viatã socialã. Dar atitudinea prietenoasã, veselã, a jupiterienei îi face pe toti sã se simtã bineveniti în casa ei, de la gunoier la seful tãu. Aceastã femeie sparge gheata imediat chiar si la cele mai scortoase evenimente sociale, dar probabil cã va si face cîteva sprîncene sã se ridice dezaprobator. Atîta vreme cît nu încerci sã o sufoci si n-o faci sã se simtã prinsã în capcanã, femeia ta din Sãgetãtor îti va dãrui loialitatea, încrederea si afectiunea ei. Cele trei sînt inseparabile, cãci aceastã femeie nu poate dãrui dragoste fãrã prietenie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Translate »