Pestii…te recunosti?

Dacă vei da peste un Peste stînd în spatele unui ghiseu de casierie sau într-un birou de presedinte de bancă, să stii că ai în fata ochilor o specie rară. Foarte putini nativi suportă să stea prea mult timp într-un singur loc. Vei avea mai multe sanse să întîlnesti nativii la o sedintă de spiritism, într-o galerie de artă, într-o mînăstire, la un concert sau la un spectacol într-un club. Mai poti să încerci si la o întrunire a scriitorilor, în culisele unui teatru sau pe un iaht. Cu cît sînt circumstantele mai artistice, mai relaxate, mai imaginative sau ezoterice, cu atît mai multe sanse ai să prinzi în plasă o frumoasă captură de Pesti. Plasa ta va fi plină de vietăti colorate, variate, sclipitoare, dacă o arunci la petreceri sau baluri. Neptunienii au foarte putină ambitie să obtină valori lumesti. Bogătia nu prea îi atrage si foarte putini acumulează averi dacă nu le mostenesc sau nu le obtin prin căsătorie. Sigur, nu au nimic împotriva banilor, dar sînt mult mai constienti de faptul că acestia sînt trecători decît noi, ceilalti. ,,Cine a spus: „Nu vreau să fiu milionar, doar să trăiesc ca un milionar”, era sigur Peste .


Inima nativului tipic nu cunoaste lăcomia. Lipsa de grijă pentru ziua de mîine frizează la ei nesăbuinta. Fată de trecut au o întelegere intuitivă, iar fată de prezent, o blîndă tolerantă. Nu e deloc usor pentru un peste să se zbată ca să înoate împotriva curentului. Mult mai des si mult mai usor e să se lase în voia curentului, indiferent unde i-ar duce. Dar înotul în amonte e adevărata provocare a Pestilor si singurl mod de a găsi vreodată adevărata seninătate si fericire. Capcana care amenintă să îi înghită pe cei născuti în această zodie este alegerea celui mai usor drum. Acesta îi ademeneste irezistibil, dar duce către o viată irosită.Te va impresiona plăcut farmecul natural al Pestilor si bonomia lor lenesă. Nativului îi sînt indiferente majoritatea restrictiilor dacă nu îl lipsesc de libertatea de a visa si de a se ghida în viată cu ajutorul sentimentelor. Si mai indiferente îi sînt insultele, reprosurile si părerile vitriolante ale altora. Spune-i unui Peste că societatea e decandentă, guvernul se duce de rîpă, poluarea ne ucide pe toti si lumea se sfîrseste, iar el va căsca, sau va zîmbi fermecător sau va adopta o expresie vag întelegătoare. Foarte putine lucruri îl vor stîrni în asa hal încît să actioneze violent. Sigur, Pestele nu e total opac. Are si el un temperament. Cînd acesta se manifestă, în sfîrsit, nativul poate fi de un sarcasm muscător, căci are o limbă ascutită si o minte tăioasă ca un brici. Neptunienii pot să aibă izbucniri de furie si să fie iritabili, dar în mod normal va alege calea minimei rezistete, evitînd confruntările, iar apele lui Neptun îi vor înlătura repede furia. Să-l faci pe nativ să se enerveze e ca si cum ai arunca o pietricică într-un lac nemiscat ca o oglindă. Vei face ceva vălurele, dar în scurt timp suprafata va fi din nou netedă. 


Cînd întîlnesti oameni născuti în această zodie uită-te mai întîi la labele picioarelor lor. Vei vedea că sînt neobisnuit de mici si delicate, chiar si la bărbati, sau vor fi uriase si late. Si mîinile lor vor fi la fel: fie mici fragile, cu o formă exceptional de frumoasă, sau mari, ciolănoase, ca ale unui plugar. Pielea lor e moale ca mătasea, părul e subtire, deseori ondulat si de obicei deschis la culoare, desi sînt si destui Pesti bruneti. Ochii nativilor au o calitate lichidă, privire filtrată printre gene si plini de lumini ciudate. Deseori ei sînt chiar usor exoftalmici si foarte fascinanti. Unii ochi neptunieni sînt pur si simplu superbi. Nu există alt cuvînt care să-i descrie mai bine. Trăsăturile nativilor sînt elastice si mobile si de obicei vei descoperi pe chipul lor mai multe gropite decît riduri. Sînt putini Pestii înalti. Trupurile lor sînt uneori construite stîngaci, dar datorită gratiei lor extraordinare rareori observi acest lucru. Ei par să plutească în loc să meargă, ca si cum ar înota de-a lungul străzii sau prin cameră. Uneori asa si e. Unde e lichidul? Probabil că prin apropiere, iar Pestele e atras de el. Poate fi o pasiune pentru apa rece ca ghiata, un obicei de a bea zece căni de ceai sau cafea pe zi, o atractie irezistibilă pentru sucuri sau ceva mai… tare. Ca si Scorpionii si Racii, Pestii ar face bine să nu se atingă de alcool. Foarte putini dintre ei sînt în stare să bea un sprit la o petrecere si atît. Din păcate, foarte multi nativi găsesc în alcool un refugiu din fata problemelor. îi ademeneste cu un fals sentiment de sigurantă, iar acest cîntec de sirenă e foarte periculos. 

Sigur, nu orice Peste care bea un capuccino cu rom devine alcoolic, dar procentajul e mult mai mar decît la orice altă zodie. Nativul s-a născut cu dorinta de a vedea lumea prin ochelari cu lentile roz. Stie foarte bine că există o latură urîtă si neplăcută a omenirii, dar preferă să trăiască în lumea lui acvatică, blîndă, unde toti oamenii sînt frumosi si toate actiunile sînt adorabile. dacă realitatea devine prea îngrozitoare ca ei să o mai poată privi în fată, Pesti evadează deseori în vise roz-bombon, cu baze din puf de lebădă si nici o sansă de a se adeveri vreodată.Cand viata îl azvîrle cu toată puterea într-un rîu stătut de esecuri zdrobitoar si conditii disperate, în loc să facă un salt si să iasă din mlastină, el are mai degrabă înclinatia să se ascundă în spatele iluziilor lui verzui, ca să nu fie nevoit să ia decizii pragmatice. Un Peste confruntat cu un esec tinde să-i facă fată cufundîndu-se si mai mult în sperantele sale desarte, cînd o schimbare drastică de atitudine si o actiune în fortă i-ar putea aduce succes în lumea reală, nu doar în imaginatia lui. Nu orice nativ cade în această capcană tipic neptuniană, dar sînt destui, asa că avertismentul merită notat. Un scriitor din această zodie poate fi tentat să zacă prin baruri ani în sir, spunîndu-si că adună material, cînd de fapt adună doar praf si facturi neplătite. Pictorul din această zodie care nu găseste un sustinător se poate plimba prin parc zi după zi, murmurîndu-si în barbă că studiază natura pentru a-i folosi ca fundal la marea lui capodoperă, cînd de fapt pensulele lui adună mucegai. Unde e îngerul care să-l sprijine în timp ce umple pînzele cu culori splendide? O femeie neptuniană lăsată de capul ei cu un venit fix care să-i ajungă doar cît să nu ajungă în stradă si să-i asigure ceva de mîncare în fiecare zi, îsi va trece zilele visînd, amintindu-si cu drag de trecut, gîndindu-se cu sperante vagi la viitor si lăsînd să treacă pe lîngă ea prezentul. Poate că ai citi pe undeva că simbolul celor doi pesti înotînd în directii opuse indică faptul că nativul e sfîsiat de dorinte duale. Nu e adevărat,gemenii au o natură duală. Cei doi pesti simbolizează cele două optiuni oferite Pestilor: să înoate spre suprafată sau spre fundul oceanului, fără să-si atingă vreodată tinta. 


Nativii trebuie să stie că trebuie să aducă un serviciu umanitătii, într-un fel sau altul si să nu pună mare pret pe avutiile materiale. Einstein, care a „înotat” contra curentului, a adus lumii o nouă privire adupra Universului, dar si Pestii care se lasă dusi de curent aduc o contributie, chiar si numai curătind zăpada de pe străzi sau spălînd vase. Posibilitatea de a elge între aceste două extreme e mereu prezentă, pentru că nativii au talente deosebite, dar Pestele, care vede atît de bien în ambele directii, uneori nu poate vedea ceea ce e exact în fata lui. Neptunianul se retrage mereu din fata realitătii, fie în înăltimile sublime ale unei vieti profesionale căreia i se dedică total, fie în stimulenti si emotii artificiale. Desi Pestii se feresc de competitie, multi dintre ei, chiar si cei timizi, sînt împinsi de la spate de Neptun spre lumina strălucitoare a rampei, unde îsi pot folosi uluitoarele puteri interpretative pentru a proiecta spre sală toată gama de emotii umane. în ciuda timiditătii lor natirale, deseori devin unii dintre cei mai buni actori ai momentului, cu conditia să lupte împotriva dezgustului pe care-l resimt fată de repetitiile nesfîrsite si de plictiseala acumulării anilor de experientă. Uneori, săgetile ascutite ale criticilor lasă răni atît de adînci în inima Pestilor încît un potential star se poate retrage cînd mai are doar un pas pînă la celebritate. Memorizarea e rareori o problemă pentru nativi. Memoria Pestilor e legendară, desi un ascendent bizar îi poate face să-si uite propriul număr de telefon. Pentru fiecare Peste, de la pescar pînă la asistenta medicală, viata e doar o uriasă scenă, trecătoare si evazivă. ªtiind acest lucru, el primeste fiecare furtună cu seninătate echilibrată. Uneori nativul are vise ciudate sau cosmaturi bizare, deseori premonitorii. Cînd el visează că se va întîmpla ceva, de obicei asa va fi. Dacă îti spune să nu urci în avionul ăla sau în masină, ai face bine să o iei pe jos sau înot. Astrologii care vorbesc despre un suflet bătrîn se referă la un spirit care a trecut prin multe vieti si a păstrat întelepciunea fiecăreia. Ei se referă deseori la Pesti, pentru că viata unui om născut în această zodie este fie cea mai dificilă obligatie pe care si-o poate asuma un spirit, fie o sansă de a atinge împlinirea spirituală supremă. Dacă Berbecul reprezintă în zodiac nasterea, Pestii reprezintă moartea si eternitatea. Acesta e al doisprezecelea semn al zodiacului, o chintesentă a tot ce l-a precedat, iar fira lui e un amestec al tuturor celorlalte, ceea ce e o povară foarte mare. Capacitatea lui surprinzătoare (care se face resimtită din cînd în cînd) de a organiza totul si de a se concentra asupra detaliilor, ca si blîndetea lui, reflectă lectiile primite de la Fecioară. Ratiunea lui e la fel de dreaptă si obiectivă ca a Balantei, precum si dragostea pentru plăceri. 


Acesti oameni au un simt al umorului la fel de nebunesc ca si Racul, de la care mai iau atît compasiunea cît si ursuzenia. Uneori sînt plini de franchete si generozitate ca Săgetătorul, deschisi si plini de viată ca Leul, dar si plini de simtul datoriei ca si Capricornul, de la care iau deseori si dorinta de a urca pe scara socială. în plus, e posibil ca Pestii să ia ceva din melancolia saturnienilor. Ceva mai mult. Ei pot fi la fel de plini de toane ca Racii si fericiti ca Leii. Le place să tachineze si să analizeze în stilul Vărsătorilor, debordează deseori de idealism si entuziasm Berbecesc, dar fără forta si ambitia acestuia. Un nativ al acestei zodii se poate misca, gîndi si vorbi la fel de rapid ca Gemenii. Dar poate fi la fel de lenes si pasnic ca Taurul.Are spiritul scliptor al lui Mercur si gratia blîndă a lui Venus, si le combină cu spiritul pătrunzător si mistic al Scorpionului, dar fără lipsa de scrupule a acestuia. Pestele contine dragostea pentru discutii în contradictoriu a tuturor semnelor de aer, dragostea de natură a tuturor semnelor de pămînt si aspiratiile arzătoare ale tuturor semnelor de foc. Dar e mereu schimbător. Din acest punct de vedere e complet neinfluentabil. Singura calitate care provine de la propriul lui semn e ciudata lui putere de a se detasa de propria persoană si a vedea trecutul, prezentul si viitorul ca pe un tot. Dragostea pentru muzică si artă, precum si simturile sale extrem de ascutite si versatilitatea provin de la alte zodii, dar profunda întelepciune si compasiune sînt ale lui si derivă din cunoasterea tutror experientelor umane.  Acum că întelegi toate astea, te mai miri că prietenii tăi din Pesti sînt uneori o enigmă, ca să nu mai vorbim de ocaziile cînd sînt de-a dreptul trăsniti si excentrici? Pestii tind să creadă că vor trăi vesnic si deseori se poartă ca si cînd ar fi convinsi de asta. Nativul nu prea are grijă de el însusi. De cele mai multe ori îsi cheltuie energia de prisos (si nu are prea multă) ajutîndu-si rudele cu probleme sau prietenii împovărati de necazuri. în oricare dintre aceste cazuri, sănătatea Pestelui e pusă la grea încercare, căci el are rareori o constitutie robustă. El trebuie să-si păstreze energia si să se abtină să apeleze la stimulatori sau sedative, să nu cedeze în fata epuizării fizice sau cererilor de ajutor lansate de cei din jur. extrem de fragili în pruncie, deloc rezistenti în copilărie, Pestii par să aibă un metabolism lenes, motiv pentru care se trezesc deseori obositi si lipsiti de vlagă. Obiceiurile alimentare nesănătoase pot provoca probleme la ficat, functiilor intestinale si digesitiei. Destul de comune sînt accidentle la labele picioarelor, solduri si mîini, ca si răcelile, gripa si pneumonia.Plămînii lor sînt destul de vulnerabili, iar gleznele si degetele picioarelor sînt si ele fragile, încă din nastere. 


Pestii par să aibă fie platfus si afectiuni metatarsiene, fie labe ale picoarelor extraordinar de puternice si suple. Nu există cale de mijloc. însă au o rezistentă interioară ascunsă, iar una dintre provocările adresate lor est să descopere această fortă si să o scoată la suprafată. Nativii sînt în stare să se autoconvingă, aproape hipnotic de aproape orice: că le e frică de soareci, înăltime, metrou, lift, oameni, sau că nu le mai e frică de toate acestea. Una dintre armele lor secrete e umorul. Ei zîmbesc ca să ascundă lacrimile nevărsate. Sînt maestri ai satirei si s-ar putea să te crispezi în urma unei remarci aruncate atît de lejer încît nu-ti dai seama exact care a fost intentia Pestelui, dar ai sentiment deranjant. Nativul poate împrăstia în jur observatii caustice atît de rapid încît îti va fi greu să tii pasul. E un farsor excelent si se pricepe grozav să arunce replici extrem de amuzante păstrîndu-si pe chipul elastic o expresie gravă, chiar tristă. El poate trece cu gratie de la comedie bufă la glume sofisticate, caustice.Uneori umorul e cald si inofensiv, alteori e rece si necrutător, dar întotdeauna e o modalitate de a camufla o altă emotie pe care neptunianul vrea să o ascundă. în firea lui există o uriasă milă si dorintă de a-i ajuta pe cei bolnavi si slabi. Spre deposebire de Fecioară, Pestele încearcă să-i înteleagă si pe cei nefericiti, singuri, pe ratati si pe rebeli, indiferent cît ar fi ei de ciudati sau de marginalizati. Dacă ai nevoie de zece mii sau de un milion, de un împrumut substantial sau doar de o mică încurajare pe care nu vrea să ti-o dea nimeni, du-te la un Peste. Nu vei primi nici predici, nici priviri dispretuitoare. El nu judecă pe nimeni, fie acela hot, criminal, drogat, pervers, păcătos, sfînt, ipocrit sau mincinos. Vei fi coplesit de puterea lui de întelegere, ca si de ajutorul practic pe care-l poate oferi. El simte fiecare viciu si virtute si cunoaste capcanele fiecăreiea. De aceea, multi nativi intră în rîndurile clerului si-si petrec viata în rugăciuni si contemplare. Există neptunieni scortosi si repeziti, dar asta e doar o carapace fragilă, creată pentru protectie. Ei află de timpuriu cît de fragili sînt. Lumea încă nu e acordată pe sensibila lungime de undă a Pestelui, asa că, pentru a evita să fie ridiculizat si pentru a nu fi lăsat fără un sfant, el învată să se prefacă indiferent.Din cauza insensibililor care ar fi în stare să-l calce în picioare, nativul e obligat să-si ascundă adevărata fire. Profunzimea eplor neptuniene îl face să absoarbă fiecare durere si bucurie si s-o resimtă ca si cînd ar fi a lui, nu e de mirare că el pare dezinteresat cînd aude povestiri triste. însă nu uita că e doar o fatadă. Dacă ai fost respins o dată, mai încearcă o dată si adevăratul Peste va iesi la suprafată. Superba imaginatie a Pestilor, minunatul lor umor si simtul frumoasului pot creea cele mai delicate si totusi perene proze si poezii. De fapt, fără eforturile lor artisitice si compasiunea lor, lumea n-ar putea exista. Planeta s-ar opri din rotatia ei. Vei găsi deseori Pesti care si-au îngropat visele personale pentru a lumina vietile prietenilor si rudelor singure sau triste, sau pentru a aduce publicului darul rîsului si lacrimilor prin intermediul scenei, plătind pentru asta cu intimitatea pe care ei o pretuiesc atît de mult.Talentul lor actoricesc e evident chiar si cînd încerci să prinzi la colt unul dintre acesti pesti alunecosi. Nativul urăste să răspundă la o întrebare directă prin „da” sau „nu”. Pentru el e întotdeauna „poate”. Simpla curiozitate de a afla ce carte a citit recent sau dacă i-a plăcut o piesă îti poate aduce un răspuns evaziv fără nici un motiv. El poate da drumul al lacrimi, ca în clipa următoare să dea drumul la rîsete ca si cînd ar avea un buton invizibil. Nici una dintre stări nu e reală cu adevărat. Totul este iluzie cînd e vorba de Pesti si nici chiar ei nu prea reusesc să facă diferenta între realitate si jocul de oglinzi. Spiritul lor e la fl de imposibil de cuprins cu mintea ca si adîncurile oceanelor. Sufletul lui altruist e plin de iubire inepuizabilă, blîndă, pentru fiecare creatură, ceea ce e o calitate aproape divină atunci cînd nu e transformată în autocompătimire si iubire de sine.Pesti tipici sînt casnicele guralive cu inimi destul de mari cît să încapă necazurile tuturor vecinilor, precum si barmanii răbdători care ascultă plini de întelegere sute de povesti amare în fiecare săptămînă. Suspendat undeva între apele tăcute ale mării si ceata de deasupra ei, abia atingînd uneori pămîntul în cazuri de extremă urgentă, Pestele îsi duce viata în singuratica întelegere a unor adevăruri prea adînci pentru a putea fi exprimate în cuvinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Translate »